Компанія Ukrainian Snail Holding планує до сезону 2021 року побудувати в Україні велику фабрику з переробки равликів.  Про це AgroPortal.ua розповів співзасновник фермерського господарства «Равлик 2016» та переробного підприємства Ukrainian Snail Holding Сергій Данилейко.

«У тестовому режимі переробка у нас вже існує в невеликому обсязі.  Зараз розсилаємо зразки в різні країни світу і намагаємося знайти канали збуту.  Відразу після цього приступимо до будівництва фабрики.  Думаю, вона буде побудована до середини-кінця наступного року », – поділився він.

Суму інвестицій Данилейко поки не називає, однак зазначає, що будівництво власної переробки зараз стало необхідністю.

Через поширення коронавируса і введення карантинних обмежень виробники зіткнулися з труднощами в плані експорту.

Українські равлики експортуються переважно в країни Європейського Союзу.  Основний споживач – це ресторани.  «Після введення карантинних заходів попит з боку ресторанів в грошовому обчисленні впав десь в 10-12 разів, – каже Данилейко.  – відкрилися тільки чверть ресторанів, які працюють на третину своєї потужності ».

На колишньому рівні попит залишився тільки з боку переробників, які постачають свій продукт в торгові мережі.

«Переробникам можна здавати равлика.  Але їх треба шукати.  Це завжди низька ціна, великий обсяг і висока якість », – каже співзасновник Ukrainian Snail Holding.

Тобто, зазначає він, виробникам залишається або налагоджувати співпрацю з переробниками, або організовувати власну переробку в Україні зі збутом готового продукту на азіатські і європейські ринки.

«Ми пішли і тим, і іншим шляхом: активно ведемо переговори з переробниками, а також шукаємо покупця на азіатських ринках і створюємо свою фабрику переробки», – говорить він.

Данилейко додає: в поточному сезоні існує величезна ймовірність того, що равлик буде викуплен нижче собівартості.  «Ціна буде формуватися, виходячи з ринку споживання.  А на даному етапі, на жаль, вона дуже низька.  В Іспанії зараз закуповують по 1-1,5 євро.  При цьому нам доводиться конкурувати з марокканським равликом, який теж зараз в надлишку через карантин », – розповідає виробник.

На його думку, в разі другої хвилі коронавируса споживання даного продукту зменшиться ще більше, а ціна впаде до економічно необґрунтованої.

«У цьому сезоні нам довелося утилізувати 20 т равлики.  Її згодували диким кабанам.  Багато інших виробників зробили те ж саме, тому що не змогли реалізувати », – додав він.

Іст.  https://tripoli.land/news/v-ukraine-planiruyut-stroitelstvo-fabriki-po-pererabotke-ulitok