Серед мешканців м.Кам’янське та Петриківського району стався спалах сальмонельозу в період з 25.02-02.03.23, у результаті якого постраждало 13 осіб, в тому числі 5 дітей до 17 років. Хворих було госпіталізовано до інфекційних відділень міських лікарень Кам’янського у середньої важкості з різними проявами розладу роботи шлунково-кишкового тракту та температурою. 

Спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області провели санітарно-епідеміологічне розслідування та інспектування у сфері безпечності харчових продуктів у закладі громадського харчування, де напередодні хворі придбали суші навинос. 

За результатами перевірки виявлено ряд порушень санітарних норм та норм у сфері безпечності харчових продуктів. 

Також було встановлено, що cуб’єкт господарювання не має реєстраційних документів, як оператор ринку з обігу та реалізації харчових продуктів, а у закладі порушується санітарно-гігієнічний, протиепідемічний та дезінфекційний режим, не дотримуються правила особистої гігієни персоналу, умови щодо зберігання, приготування та реалізації харчових продуктів, а також виявлено ряд інших порушень чинного законодавства, що, ймовірно, стали причиною поширення інфекційної хвороби.

У ході епідрозслідування з метою лабораторно-інструментальних досліджень на даному об’єкті відібрано 40 змивів з об’єктів навколишнього середовища (посуду, робочих поверхонь, рук персоналу тощо) на виявлення патогенної та умовно-патогенної мікрофлори, 1 проба води питної водопровідної на мікробіологічні та органолептичні показники, 1 проба води питної водопровідної на виявлення антигенів кишкових вірусів, 9 проб готових страв на виявлення патогенних ентеробактерій.     

За результатами лабораторних досліджень у 5 змивах виділено Salmonella London (з ємностей соусу чилі та соусу унагі), Enterococcus faecalis (упаковка соєвого соусу та ємність соусу горіхового), Enterobacter aerogenes (ножі для нарізання риби та суші), Enterobacter cloacae (стіл для нарізання ролів). Крім того, при бактеріологічних дослідженнях 9 зразків залишків готових харчових продуктів у 6 також виділена Salmonella, а саме у різних видах суші.

     При цьому під час лабораторних досліджень біоматеріалу у 2-х працівників цього закладу також виділена Salmonella London, які були безсимптомними носіями інфекції.    

При бактеріологічних дослідженнях біоматеріалу від хворих виділена Salmonella London. Тобто лабораторно підтверджено діагноз «Сальмонельоз» у 13 осіб, у т.ч. 5 дітей віком до 17 років.

     Отож основною причиною спалаху стало порушення працівниками закладу, у яких виявлено Salmonella London, протиепідемічних заходів та санітарно-гігієнічних вимог при приготуванні харчових продуктів та правил особистої гігієни, що не виключає вторинне інфікування готової продукції.

Категорії: Новини