Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що вражають переважно травну систему людини.
Бактерія може міститись в 🥩, 🐟, 🥚 та 🥛, через споживання яких зараження відбувається найчастіше. А ось через брудні руки або предмети побуту рідше. Бактерія досить стійка до фізичних і хімічних факторів, тож для їх знищення необхідна термічна обробка. Зараження продуктів відбувається коли контактують сирі і готові продукти, якщо порушене сусідство при зберіганні або транспортуванні. Також до зараження продуктів може призвести безлад в робочому приладді на кухні. Сальмонельоз є одним із видів харчового отруєння, тому при появі будь-яких симптомів отруєння необхідно звернутись до лікаря, не намагатись лікуватись самостійно.
Прості правила, що допоможуть уникнути зараження:
🟩 не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
🟩 вживати лише безпечну воду (бутильовану або охолоджену кип’ячену воду).
🟩 дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
🟩 сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо від готових страв;
🟩 яйця перед приготуванням слід ретельно вимити;
🟩 страви з м’яса і птиці необхідно вживати тільки після термічної обробки;
🟩 страви з сирих яєць краще вжити одразу після приготування;
Будь яка обережність краще, ніж лікування. Бережіть себе та своїх близьких.