У цей час відомо більше як 240 видів різних мікроскопічних грибів, які продукують понад 100 токсичних з’єднань, що є причиною аліментарних мікотоксикозів людини й тварин.
Токсичні сполуки потрапляють до організму аерогенним або механічним шляхом при переробці рослинної сировини, ураженої грибами. Разом з пилом вони попадають на слизові оболонки й шкіру, при вдиханні − в носоглотку й легені.
Мікотоксини виникають при вживанні продуктів і кормів, уражених наступними видами грибів:
- Клавіцепстоксикози – Claviceps purpurea, Claviceps paspali
- Стахіботріотоксикоз – Stachybotrys alternans, Stachybotrys atra
- Дендродохіотоксикоз – Dendrodochium toxicum, Dendrodochium caucasicum
- Фузаріотоксикоз – Fusarium graminearam
- Аліментарно-токсична алейкія – Fusarium sporotrichiella
- Фузаріотоксикози – Fusarium nivale e.c.
- Аспергіллотоксикоз (афлатоксикоз) – Aspergillus flavus
- Аспергіллофумігатоксикоз – Aspergillus fumigatus
- Аспергіллоохратоксикоз – Aspergillus ochraceus
- Пеніциллотоксикоз (пеніциллоісландіотоксикоз й ін.) – Penicillium islandicum, Penicillium rubrum, Penicillium urticeae, Penicillium citro-viride, viridicatum
- Спородесмиотоксикоз – Pithomyceus chartarum
Перераховані, утворюючі токсини, гриби викликали захворювання людей і тварин як в експерименті, так і при вживанні кормів, уражених зазначеними мікроміцетами.
Інші мікроміцети (Alternaria, Mucor, Rhizopus й ін.) вивчені менше. Однак, є вагомі підстави думати, що й вони можуть викликати отруєння людей і тварин.
Stachybotrys chartarum Stachybotrys colonies
При впливі на тварин основних мікотоксинів строки клінічного прояву хвороби визначаються декількома годинами або 2-3 добами. Однак, це характерно лише для гострих або підгострих доз мікотоксинів. При впливі малих доз − розвивається хронічна форма токсикозу, що дуже важко діагностується й може проявлятися через тривалий час від початку використання уражених кормів.
Санітарно-мікологічна оцінка кормів
При виявленні у тварин ознак мікотоксикозу у ветеринарну лабораторію для дослідження висилають проби усіх кормів, що входили в добовий раціон протягом одного місяця до виявлення захворювання і залишки кормів в годівницях. Для пересилки і зберігання проб з підвищеною вологістю, їх сушать при температурі 40˚C до відповідної вологості.
Відбір середніх проб кормів проводять у відповідності з діючими державними стандартами за участю ветеринарних та зоотехнічних фахівців, а в конфліктних ситуаціях за участю представників організації-постачальника та місцевих органів Держстандарту.
Відібрану середню пробу розділяють на дві частини масою не менше 1 кг кожна, пакують і опечатують. Одну частину проби відправляють на дослідження з актом відбору та супровідним документом, в якому вказують вид корму, його призначення, мету дослідження, масу партії, місце відбору проби і т.д. Другу частину проби зберігають у господарстві протягом місяця.
В конфліктних ситуаціях за вимогою представника постачальника, йому повинна бути виділена частина відібраної в господарстві проби.
При діагностичних дослідженнях в супровідному листі додатково вказують дату виникнення захворювання, вид та кількість тварин, що захворіли, основні клінічні ознаки, а у випадку загибелі тварин додається копія акту про патолого-анатомічний розтин.
При дослідженні токсичності кормів (фуражне зерно, продукти його переробки, комбікорм та інші види концентрованих кормів, а також грубі корми) застосовують:
- Біопробу на шкірі кроля
- Біопробу на інфузоріях Tetrahymena pyriformis, Colpoda
- Біопробу на білих мишах
Економічний збиток від мікотоксикозів може досягати значних величин. Збитки при цьому визначаються сукупністю ряду факторів.
- Зниження продуктивності тварин
- Порушенням функції відтворення
- Витратами на профілактику токсикозів і лікування захворілих тварин
- Вибракування кормів
Економічний збиток переростає у велику соціальну проблему, тому що більшість мікотоксинів становить небезпеку для людини. При цьому необхідно мати на увазі не тільки гострі токсикози, але й окремі наслідки від впливу мікотоксинів у малих дозах: канцерогенне, тератогенне й інші віддалені ефекти.
0 коментарів