Пестициди (лат. pestis – зараза, чума і caedo – убиваю) є засобами хімічного захисту рослин. їх поділяють на пестициди першого (сірка, сполуки миш’яку, свинцю, ртуті, нікотин сульфат, піретрум) і другого (фосфорорганічні, хлорорганічні, ртутьорганічні сполуки, карбонати, ціаніди) поколінь. До групи пестицидів відносяться: інсектициди (засоби для знищення шкідливих комах), фунгіциди (засоби для боротьби з грибковими захворюваннями), гербіциди (засоби для знищення бур’янів), дефоліанти (засоби для видалення листя), бактерициди (засоби для боротьби з мікробами), арборициди (засоби для знищення небажаної деревної рослинності) тощо. Щорічно у світі використовують до 2,3 млн. т пестицидів.
Попри так звану користь для врожаю, пестициди несуть значно більший негативний вплив на довкілля та на життя і здоров’я людини.
Пестициди здатні накопичуватися і у сільськогосподарській продукції, з якою потрапляють у організм людей та тварин. Аналогічно згубно на організм людини впливає вода, повітря, забруднені пестицидами. Так, потрапляння пестицидів у організм людини викликають утруднення дихання, ураження центральної нервової системи, сильний головний біль, розлади шлунку, підвищення температури та навіть настання коми. Постійні надходження пестицидів в організм людини, супроводжуються різким зниженням маси тіла, слуху, розвитком катаракти, алергічних реакцій..
Використання пестицидів допомагає захистити урожай від шкідників та хвороб. Проте шкода від їхнього використання є значно більшою. Пестициди переносяться на сусідні території, потрапляють у підземні води, у ґрунти, в організм тварин та людей, заподіюючи шкоду довкіллю та організму людини.
Варто пам’ятати, що захист здоров’я, залежить від активності та свідомості кожного з нас.
Проводимо випробування продукції на вміст пестицидів першого та другого покоління. Лабораторія має всі необхідні ресурси та засоби для визначення мінімальних кількостей речовин.