Найсприятливіший період для покупки кавуна – це кінець літа і початок осені. Ті ягоди, що продаються у першій половині липня – швидше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками. Вибираючи кавун на ринках необхідно звертати увагу на наступне:
🍉 Кавун повинен бути середнього розміру (маса ягоди має бути 6-9 кг). Великі кавуни можуть мати надлишок добрив.
🍉 Кавун повинен «дзвеніти» (при стукоті кавун має бути дзвінкий звук, а не глухий).
🍉 Наявність сертифікату якості у продавця на кавуни.
🍉 Пляма на боці повинна бути жовтою або помаранчевою (5-10 см) – це місце дотику ягоди з землею. Блідий колір плями свідчить про те , що ягоді не дали як слід
дозріти на грядці.
🍉 У дозрілому кавуні хвостик крихкий і добре ламається, а у не стиглому він більш м’який.
🍉 Колір кірки кавуна повинен бути контрастним, це свідчить про стиглість кавуна.
🍉 Чим більша смугастість, тим більш солодка ягода.
Якщо ви все таки купили кавун, але досі є сумніви – киньте його у воду. Стиглий кавун буде на поверхні води.
Підготувала допис завідувач відділу моніторингових досліджень та ветеринарно-санітарної експертизи Світлана Солодовник
Категорії: Новини