На територіях населених пунктів мають місце факти реалізації на стихійних ринках м’ясної та молочної продукції, жирів тваринного та рослинного походження, овочів та фруктів, риби, готових харчових продуктів, яєць, круп та інших продуктів у невстановлених місцях, без наявності відповідних супровідних документів, у т.ч. ветеринарних, які підтверджують їх походження та безпечність для здоров’я споживачів та без проведення  ветеринарно-санітарного контролю.  

        Харчові продукти реалізуються біля проїзних частин та на автошляхах, у непристосованих для торгівлі місцях  – із автотранспорту, «з землі», без дотримання необхідного температурного режиму, з використанням невідповідного розробного інвентарю та посуду, за відсутності умов для миття ножів, дошок, посуду для зберігання, умов для дотримання особистої гігієни продавцями, у повторно використаній тарі та без проведення необхідних лабораторних ветеринарно-санітарних досліджень.

Недоброчесні продавці реалізують на стихійних ринках м’ясо подвірного забою уражене гельмінтами, ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах без дотримання належних санітарно-гігієнічних  умов, молоко від корів, які не отримали відповідних щеплень та можуть хворіти на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, субклінічний мастит та інші захворювання, риби, ураженої ботулотоксином. Інфекційні агенти невидимі при візуальному огляді споживачем. Особливу небезпеку несе вживання таких продуктів у їжу дітьми, без термічної обробки.

Продукція, яка не пройшла ветеринарно-санітарний огляд та реалізується з порушенням ветеринарно-санітарних вимог може спричинити виникнення  інфекційного захворювання або харчової токсикоінфекції, особливо у теплий період року.

Щоб убезпечити себе не купуйте продукти харчування у місцях стихійної торгівлі!

  • для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про її безпеку та якість;
  • не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
  • перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
  • не купуйте вироби домашнього приготування: ковбасні та м’ясні вироби, рибну продукцію, м’ясні та овочеві консерви у невстановлених місцях, за відсутності необхідних умов для їх зберігання;
  • купуйте продукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків.

У разі необхідності, Ви можете звернутися до нашої лабораторії для дослідження продуктів харчування, якість та безпечність яких викликає сумніви.

Бережіть себе та свої родини!