Сьогодні антибіотики широко застосовуються для лікування і профілактики різних захворювань.
Наявність антибіотиків у харчових продуктах негативно впливає на здоров’я людини. При перевищенні допустимих рівнів, вони можуть проявляти токсичні та алергічні властивості. Крім того, у людей, які вживають такі продукти розвивається імунітет до прийому антибіотиків (групи застосовуваних антибіотиків при лікуванні захворювань у людей і сільськогосподарських тварин однакові). Тож для отримання ефекту при лікуванні потрібні дедалі сильніші препарати.
Незважаючи на те, що використання антибіотиків дозволено, виробники м’яса та молока повинні гарантувати, що залишковий вміст антибіотиків у їх продукції не перевищує максимально допустимих рівнів.
Встановлений законодавством багатьох країн порядок передбачає необхідність обов’язкової витримки тварин перед забоєм, під час якої вміст антибіотиків у крові і тканинах тварин поступово знижується до безпечного рівня. Контроль за наявністю залишкових кількостей антибіотиків потрібен на всіх стадіях виробництва, особливо готової продукції.
В Україні питання безпечності харчових продуктів контролюється на державному рівні (Державні санітарні норми та правила. «Медичні вимоги до якості харчових продуктів та продовольчої сировини).
В Дніпропетровській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини у відділі моніторингових досліджень та ветеринарно-санітарної експертизи залишкову кількість антибіотиків визначають у м’ясі та м’ясних продуктах (мікробіологічний метод), яйцях, молоці (Charm Chloramphenicol тест). Продукцію тваринництва досліджують на наявність тетрацикліну, бацитрацину (цинкбацитрацину), хлорамфеніколу (левоміцетину), стрептоміцину, пеніциліну.
0 коментарів