Гормональні препарати в харчових продуктах та їх вплив на здоров’я населення Гормональні препарати – це речовини,   які впливають на обмін речовин і регулюють  функції організму, отримуються із залоз внутрішньої секреції або штучно синтезуються.  Вони поділяються на: естрогени (17β-естрадіол; зеранол), андрогенни (тестостерон; тренболон ацетат), прогестогени (прогестерон; меленгестрол ацетат) і мають канцерогенні властивості. У  тваринництві використовують гормональні препарати з метою збільшення маси тіла тварин та зменшення часу на їх утримання.

Існує думка, що гормони, які реєструються в харчових продуктах, в тому числі і в молоці, безпечні для здоров’я людей, оскільки їх кількості є відносно низькими порівняно з кількістю гормонів, що виробляється самим організмом людини. Проте натуральні і синтетичні гормони, які застосовуються тваринам, мають структуру аналогічну людським гормонам, тому усі споживачі такої продукції з раннього дитинства знаходяться на своєрідній гормональної терапії. Протягом останніх років все більше даних вказує, що харчова продукція, яка містить гормональні препарати провокує раннє статеве дозрівання дітей, ожиріння, розвиток ракових захворювань та безпліддя. Оскільки молоко коров’яче займає основне місце в дитячому раціоні, а також у харчуванні дорослого населення, тому ця проблема стає все більш актуальною у світі.

 

Європейський Союз Директивою 96/22/EC забороняє наявність залишкових кількостей гормональних препаратів в продуктах харчування тваринного походження. Однак США і Канада схвалили використання шести гормонів для стимуляції росту: 17β-естрадіол, прогестерон, тестостерон, зеранол, тренболона ацетат і меленгестрол ацетат, проте їх кількість строго контролюється. Нині для визначення залишкових кількостей гормонів пропонуються такі методи: тонкошарова хроматографія, газова хроматографія/мас-спектрометрія, рідинна хроматографія, метод імуноферментного аналізу. Всі вони є досить чутливими, щоб забезпечити населення безпечною для здоров’я продукцією.