Відділ має декілька напрямків роботи – це визначення: токсичних елементів (важкі метали), пестицидів, мікотоксинів (вторинні метаболіти, що виробляються мікроскопічними грибами), показників якості.
Методи роботи базуються на хіміко-токсикологічному аналізі тобто на сукупності науково обґрунтованих методів, які застосовуються на практиці для виділення, виявлення й кількісного визначення токсичних речовин.
До важких металів належать більше ніж 40 елементів з атомною масою понад 50 атомних одиниць. Відповідно до класифікації М. Реймерса, важкими металами слід називати метали з густиною більше ніж 5 г/см3: Cu, Zn, Ni, Pb, Cd, Co, Sb, Sn, Bi, Hg. Деякі з них належать до мікроелементів, тобто хімічних елементів, які вкрай важливі для зростання та розвитку рослин і тварин (Cu, Zn, Co).
В живих організмах важкі метали відіграють двояку роль. В малих концентраціях вони входять до складу біологічно активних речовин, які регулюють нормальний перебіг процесів життєдіяльності. Зростання в результаті техногенного забруднення нешкідливих концентрацій важких металів призводить до негативних і навіть катастрофічних наслідків для живих організмів.
Результати моніторингу безпеки харчових продуктів за останні роки показали, що від 0,80 до 3,82% вивчених проб харчових продуктів (по Україні) перевищували гігієнічні регламенти по свинцю; 0,60 – 4,68% – по ртуті; 1,09 – 1,75% – по кадмію. До 10% проб харчових продуктів містять солі важких металів і половина з них – у дозах, що пере-вищують гранично допустимі концентрації (ГДК). У зв’язку з небезпекою впливу на організм людини в рослинній сировині нормується вміст таких елементів-металів, як плюмбум, кадмій, гідраргірум, купрум, цинк, станум та арсен.
Ртуть (гідраргірум), кадмій, свинець (плюмбум) є особливо небезпечними ще й тому, що серйозної шкоди організмові завдають навіть мікроскопічні їх концентрації. При цьому особливо важливим є забезпечення екології довкілля, адже основним джерелом отруєння цими елементами є повітря, яким дихає людина. Шкодять людському організмові промислові викиди підприємств, які потрапляють не лише у повітря, а й у воду та ґрунт, а звідти до харчових продуктів.
Наші спеціалісти проводять випробування на вміст токсичних елементів методом атомно-абсорбційної спектрометрії.