Методична робота з лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи на ринках Дніпропетровської області;

  Працівники відділу, надають методичну та практичну допомогу. Виконують контроль за якістю досліджень    методом «Міжлабораторного порівняння » . Щомісячно  проводиться збір та аналіз інформації про роботу з лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках Дніпропетровської області, отримана інформація оформлюється у вигляді звітів, які надаються  в Головне управління Держпродспоживслужби  в Дніпропетровської області.

Робота ветеринарних лікарів на ринках Дніпропетровської області є надзвичайно важливою у сфері безпечності та якості харчових продуктів та захисту споживачів. Тому що саме лікар ветеринарно-санітарної експертизи має знання, досвід  та навички для  визначення критеріїв безпечності  харчового продукту  який отримає кінцевий споживач. Лікарі ветеринарно-санітарної експертизи на ринках виявляють зооантропонозні захворювання. Найнебезпечніші для людини слідуючі:

Бруцели – грамнегатівні              кокобактерії

 

Бруцельоз – збудник потрапляє до організму людини з зараженим молоком або м’ясом, клінічна картина захворювання у людини : біль в суглобах, переважно в нижніх кінцівках, іноді вельми сильна і болісна, підвищення температури тіла у вигляді тривалого субфебрилітету (до 38 ° C) або хвилеподібного типу з різкими підйомами і падіннями, посилена пітливість, різка слабкість і занепад сил.  

Сколекс cвіного ціп’яка

 

 Цистицеркоз і теніоз(свинячий ціп’як, бичачий ціп’як)– потрапляє до організму людини з   водою,   продуктами харчування, забрудненими яйцями ціпʼяків, сирої, недовареної свинини, зараженої цистицеркоїдами (теніоз), клінічна картина захворювання у людини залежить від локалізації фін – нейроцистицеркоз (найбільш часта форма): фіни локалізуються в основному на поверхні кори головного мозку у  ≈50% випадків протікає безсимптомно, в інших випадках симптоми типові для пухлини головного мозку (в залежності від локалізації): епілептичні припадки (в тому числі судоми), розлади свідомості, підвищеного внутрішньочерепного тиску, гідроцефалія, зміни в поведінці (розлади особистості, емоційні зміни), психичні розлади (уповільнення мислення, амнезія, деменція); цистицеркоз органу зору: фіни локалізуються в основному під сітківкою, в склоподібному тілі або в передній камері очного яблука. Домінують різноманітні розлади зору в результаті великих запальних змін, цистицеркоз скелетних м’язів: множинні завапніння (іноді відчутні пальпаторно) або симптоми помилкової м’язової гіпертрофії. Зазвичай не викликає суб’єктивних симптомів:

-цистицеркоз підшкірної тканини: множинні, відчутні при обстеженні підшкірні вузлики.

-рідкісні локалізації: міокард, щитовидна залоза, легені, перитонеальна порожнина.

Фіни викликають місцеву запальну реакцію, зазвичай без супроводжуючих суб’єктивних причин.

Трихінельоз– людина заражається найчастіше при вживанні зараженого личинками трихінел м’яса свинини або сала (жирового шару) з прошарками м’язової тканини, клінічна картина захворювання у людини звичайно   протікає без особливих симптомів або ускладнень. Трихінели спочатку розташовуються в кишківнику, протягом 1-2 днів після зараження починаються такі симптоми, як нудота, печія, диспепсія і діарея; тяжкість цих симптомів залежить від ступеня зараження.

Trichinella spiralis

Пізніше, в залежності від розташування паразита в різних частинах тіла, може з’явитися головний біль лихоманка, озноб, кашель, набряки, біль у суглобах і м’язах, свербіж. Більшість симптомів може спостерігатися протягом декількох років. У найнебезпечніших випадках паразит проникає у центральну нервову систему. Він не може там вижити, але завдає шкоди, достатньої для отримання серйозного неврологічного розладу (наприклад, атаксії або паралічу дихальних шляхів) і навіть смерті. Трихінельозне ураження очей супроводжується екзофтальмом, набряком обличчя, одностороннім птозом; спостерігаються диплопія,  болі при рухах очей, внутрішні крововиливи очей та ін. Коли трихінели після проникнення в м’язи утворюють навколо себе оболонку-цисту, симптоми проявляються рідко. Іноді спостерігається біль в м’язах.

        М’ясна консерва

                                                                       Органолептичні дослідження харчових продуктів;

Спеціалістами відділу виконуються  органолептичні дослідження харчових продуктів. Визначаються наступні показники: смак, запах, колір, консистенція, зовнішній вигляд, наявність сторонніх домішок, прозорість та інше. Дослідження проводяться згідно з діючим законодавством України (ДСТУ, ГОСТ, методичними вказівками).

Визначення органолептичних  показників  є дуже важливою  першочерговою оцінкою харчової продукції.При умові, якщо навіть один з показників не відповідає  допустимій нормі, то ветлікар має право не допустити до реалізації продукцію, не чекаючи результатів інших досліджень.

 

            Визначення залишкової кількості антибіотиків;

Мікробіологічний метод

Лікарі ветеринарно-санітарної експертизи проводять важливі дослідження на визначення антибіотиків  двома основними методами: мікробіологічним та скринінговим. Мікробіологічним методом ми визначаємо залишкову кількість таких груп антибіотиків:тетрациклінова, цинкбацитрацинова, стрептоміцинова, пеніцилінова. Антибіотики визначають в м’ясі та м’ясопродуктах, молоці та молокопродуктах, яйцях та яєчних продуктах, меді. Скринінговим методом ми визначаємо залишкову кількість таких груп антибіотиків: сульфаніламідів,бета-лактамів та макролідів, хілононів, аміногликозидів,тетрацикліну. Скринінговий метод більш сучасний за  мікробіологічний, він дає змогу визначити більший спектр антибіотиків. В Україні зараз швидкими темпами розвивається птахівництво .Тому вплив антимікробних препаратів на якість м’яса птиці є гострим питанням сьогодення   і проведення ветеринарно-санітарної оцінки м’яса птиці після застосування  комплексних антимікробних препаратів з лікувально-профілактичною метою є важливим аспектом попередження негативних впливів продукції птахівництва на здоров’я людства. Проблема залишкової кількості антимікробних препаратів у продукції птахівництва,зокрема їх вплив(контамінації)на здоров’я людини і довкілля приділяють велику увагу, практично в  усіх країнах Європи, Великобританії, Канади, США.

          Чашка Петрі після випробування

 Наявність  антибіотиків у заготовлюваному молоці викликає проблему у виробництві молочних продуктів, оскільки це порушує виробничий процес, інгібуючи ферментацію бактеріальних культур. Їх вплив призводить до значних фінансових втрат для переробних підприємств. Проте, ще більш негативним наслідком є потрапляння їх до організму людини. Нормальна мікрофлора людини формує та підтримує імунітет, є  конкурентом патогенних мікробів, забезпечує організм людини вітамінами К, Д, вітамінами групи В та іншими пробіотиками. Проте тривале вживання антибіотиків та інших сильних антибактеріальних засобів призводить до порушення нормальних для окремого індивіда відносин між популяціями мікроорганізмів, наслідками яких є дисбактеріоз, гіповітамінозні стани, зростання частоти мутації серед мікроорганізмів, а в результаті – системне застосування антибіотиків може призвести до часткової або повної «стерилізації» організму внаслідок чого гинуть мікроорганізми, які синтезують в організмі вітаміни, амінокислоти, ферменти.Вживання людьми продукції тваринного походження, яка має залишковий вміст антибіотиків – це серйозна загроза для здоров’я населення, оскільки це призводить до появи бактерій стійких до антибактеріальних препаратів, що використовуються в медицині і ветеринарії для лікування. Тому визначення кількостей антибіотиків у продукції тваринного походження має велике значення у ветеринарно-санітарній експертизі, а також для здоров’я людей.

 

                                                                                                                                                                  Паразитична оцінка риби та гідробіонтів;

Anisacidosis

Лікарями ветеринарно-санітарної експертизи проводяться паразитологічні  дослідження морської та прісноводної риби та гідробіонтів. Головною метою дослідження є виявлення особливо небезпечних для здоров’я людини паразитів та їх личинок. У рибі та рибопродуктах імпортованих   на територію України та в рибі  з місцевих водоймищ частіше всього виявляються наступні збудники особливо небезпечних захворювань для людини.

 Анізакідоз (Anisacidosis) – збудник захворювання у рибі знаходяться на стадії личинки, яка згорнута у вигляді спіралі в прозорій цисті. Цисти локалізуються у черевній порожнині  під серозними оболонками внутрішніх органів та черевної стінки. Окремі личинки виходять із цист та проникають у товщу м’язевої тканини. Клінічні симптоми у людини:  сильні болі в животі, нудота, блювота, буває лихоманка, озноб, висипання по типу кропив’янки. При міграції личинок анізакід з шлунку в стравохід виникає біль і роздратування в горлі, кашель.

     Оpisthorchiasis

Опісторхоз (Оpisthorchiasis) – захворювання з групи трематодозов, викликане паразитичними плоскими черв’яками з роду Opisthorchis – Opisthorchis felineus і Opisthorchis viverrini. Опісторхоз поширений на території України, Казахстану та країн Південно-Східної Азії. Зараженню піддається людина і рибоїдні тварини, в тому числі ведмеді.

Зараження відбувається при прийомі сирої їжі, слабо соленої або недостатньо термічно обробленої річкової риби. Клінічні симптоми зараження людини характеризуються ураженням жовчних проток, жовчного міхура і проток підшлункової залози

 

Diphyllobothriasis

Діфіллоботріоз (Diphyllobothriasis) – гельмінтоз з групи цестодозів, зооантропонозна інвазія, що викликається Diphyllobothrium latum, рідше D. dendriticum і D. klebanovskii (D. luxi). Личинки даного збудника інвазують хижих  прісноводних риб , локалізуються в м’язових тканинах. Личинки червоного кольору  довжиною 1.5-3см., у кішківнику людини личинка виростає в ціп’яка довжиною 10-12 метрів. Клінічні симптоми зараження людини характеризується ураженням органів травлення, нервової та кровотворної систем. Такі хворі скаржаться на знижений апетит, нудоту і блювоту, болі в животі, нестійкі випорожнення, падіння працездатності, слабкість, сонливість, парестезії, неприємні відчуття при прийомі кислої, солоної їжі, ліків. На шкірі іноді з’являється кропивниця, рідко епілептиформні судоми.

                                                Моніторінгові дослідження:

      Працівниками відділу лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках Дніпропетровської області та моніторингових досліджень впроваджується  виконання наказу Плану державного моніторингу залишків  ветеринарних  препаратів та забруднювачів у живих  тваринах  і необроблених харчових продуктах тваринного походження на 2021рік. Спеціалісти керуючись Планом – графіком збирають зразки необроблених харчових продуктів та доставляють їх до відповідних організацій, потім експертні висновки направляють до Головних управлінь Дніпропетровської області.