Лабораторна діагностика – головний інструмент забезпечення продовольчої безпеки.
Підвищення якості та переліку послуг з лабораторної діагностики, цифрова трансформація, імплементація європейського підходу за принципом «від лану до столу», діагностика сказу – основні пріоритети роботи державних лабораторій Держпродспоживслужби на найближчий період. Про це розповів Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук під час виїзної колегії, яка пройшла другого лютого на Івано-Франківщині.
У заході взяли участь заступники Голови Держпродспоживслужби, керівники регіональних, міжрайонних, районних державних лабораторій служби та провідні фахівці галузі ветеринарної медицини і сфери безпечності та якості харчових продуктів, а також міжнародні експерти.
«Створення системи швидкого реагування на ризики, що можуть виникати на кожному етапі реалізації харчового продукту, які запроваджені в країнах ЄС, є важливим пріоритетом на шляху до євроінтеграції. І наступний наш крок створення такої системи в державі, а Держпродспоживслужба має всі необхідні інструменти для забезпечення та реалізації продовольчої безпеки» – зазначив Сергій Ткачук.
Під час колегії учасники прозвітували про основні напрями своєї роботи, а також обговорили питання оптимізації лабораторної мережі Держпродспоживслужби та виробничих процедур в контексті євроінтеграційних процесів.
Окремо було розглянуто досягнення та успіхи реалізації програми «Молочний модуль», як приклад співпраці операторів ринку з лабораторіями та Держпродспоживслужбою, з метою виконання вимог нового гігієнічного законодавства через генерацію та подальший аналіз результатів лабораторних досліджень.
Під час зустрічі учасники також обговорили робочі питання та окреслили «дорожню карту» стратегічних цілей та шляхи їх досягнень.