Через збройну агресію правила та умови подорожей дуже змінились, тому хочемо нагадати правила виїзду з домашніми улюбленцями:
Першим кроком треба зрозуміти, які правила в інших країнах, цю інформацію можна переглянути на веб порталі Держпродспоживслужби «Вимоги до некомерційного переміщення».


Другий крок – завітайте до лікаря ветеринарної медицини та зробіть чіпування та щеплення проти сказу (можна робити з 3-х місячного віку). Також хочемо наголосити, що чіпування потрібно робити до вакцинації. Зазначені дії мають бути внесені в ветеринарно-санітарний паспорт встановленого зразка.


Третій крок – у державній лікарні ветеринарної медицини або в акредитованій лабораторії, де проводять дослідження крові на титр антирабічних антитіл роблять найменше через 30 днів після щеплення та за 3 місяці до дати переміщення.


Майже останній крок – провести протипаразитарні обробки, якщо це є вимогою країни-призначення. А також отримання ветеринарного свідотства Ф-1, яке діє протягом 72 годин.


І останній крок – одержати міжнародний ветеринарний сертифікат, в залежності від того, як ви плануєте перетинати кордон:

якщо залізничним транспортом – зверніться до територіальних органів Держпродспоживслужби на кордоні вашого регіону;

якщо автомобільним транспортом – до територіальних органів Держпродспоживслужби на кордоні вашого регіону або до державного ветеринарного інспектора в пунктах пропуску, але заздалегідь уточніть режим роботи.

 


Оскільки на сьогодні діють спрощені умови у деяких країнах-сусідів, то не всі пункти необхідно здійснювати, детальніше ознайомитись з вимогами можна у статті «Вимоги країн Європейського Союзу, що межують з Україною до перетину кордону з домашніми улюбленцями».