Шановні мисливці будьте обачливі піклуйтесь про своє здоров’я та про здоров’я ваших близьких , щоб уникнути зараження пташиним грипом , віддайте пернату дичину на експертизу в лабораторію.

Пам’ятайте краще перестрахуватися ніж боротися з наслідками.

 

 

Мисливський сезон традиційно розпочинається із полювання на пернату дичину. Саме цей вид полювання є одним із найпопулярніших у мисливському середовищі.  Згідно статті 19 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», з 1 серпня 2020 року в Україні заплановано відкриття мисливського сезону на дику мисливську птицю, в тому числі й на території Дніпропетровської області.

Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт .

Тому, вкотре, хочемо нагадати про небезпеку занесення та розповсюдження пташиного грипу.  На сьогодні високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.

Грип птиці (Influenza) – висококонтагіозне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів та системи травлення. До вірусу пташиного грипу сприятливі й люди. Для людини особливо небезпечні штами Н5N1 і Н7N7, які приводять до тяжких наслідків та в більшості випадків закінчуються летально . Вперше в Україні випадки пташиного грипу реєструвались в період 2005 – 2008 років на території АР Крим, Херсонської, Одеської, Сумської областей.у птахів виявили підтип Н5N1 вірусу грипу. В 2016 – 2017 роках випадки пташиного грипу підтипу Н5N8 реєструвались в Херсонській, Одеській, Миколоївський, Тернопільський, Чернівецькій областях.  Грип реєструвався серед диких та свійських птахів. В січні 2020 виявлено випадки грипу птиці у господарствах Вінницької. Основні шляхи занесення пташиного грипу – перелітна птиця, яка здатна заносити вірус з країн неблагополучних по даній хворобі.

Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56 °С за 1–3 год., при 60 °С за 10–30 хв., при 70 °С за 2–5 хв. На інфікованому пір’ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18-20 діб. У леофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2–3 років.

Іст.1 https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(avian-and-other-zoonotic)

Іст.2 https://www.dsns.gov.ua/ua/Ptashiniy-grip.html

Іст.3 https://pik.ua/news/url/u-golopristanskomu-rajoni-pidtverdivsja-ptashinij-grip

Іст.4 http://oblvet.org.ua/novini/uvaga!-ptashiniy-grip!/

Іст.5 http://kobelyaki.adm-pl.gov.ua/news/iz-1-serpnya-na-poltavshchini-vidkrivaietsya-sezon-polyuvannya-na-pernatu-dichinu