У вас є вихованець і ви хочете його зберегти ? Тоді цей матеріал для вас .     Давайте разом дізнаємося про вірус і наших тварин.

 

 

Розмови навколо пандемії коронавірусу не вщухають. Кількість хворих зростає кожен день , країни закривають кордони , люди переходять в онлайн , а стрічки соціальних мереж рясніють постами різного градусу панічності від мемів і жартів — до теорій всесвітньої змови.

Після того , як на початку березня у Гонконзі у померанського шпіца був виявлений позитивний результат на SARS-CoV-2 ( іст. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/hong-kong-dog-tested-for-coronavirus-dies-after-quarantine ) , а в США підтвердили випадок зараження коронавірусом у тигриці з нью-йоркського зоопарку ( іст. https://www.cnbc.com/2020/04/05/coronavirus-live-updates-new-york-braces-for-worst-week-yet-as-cases-continue-to-rise ) та у доповнення COVID-19 виявили у домашньої кішки з Бельгії  ( іст. https://korrespondent.net/world/4210168-v-belhyy-koronavyrus-obnaruzhyly-u-koshky ) , домашні тварини також стали частиною розмов про коронавірус. З’явилася імовірність, що домашні улюбленці можуть стати ланкою передачі цього захворювання. Однак , чи дійсно це так , і як власникам домашніх тварин захистити улюбленців — а , отже , і себе — від коронавірусу ?

 

 

Вигулюємо безпечно

 

В містах України зараз посилено заходи епідеміологічної безпеки. Однак власники собак не змінюють одну важливу процедуру — щоденний вигул домашнього улюбленця.

Більшість господарів проводять щорічні профілактичні щеплення собак і кішок. Так в ряд полівалентних вакцин входить і збудник коронавіруса. Але слід пам’ятати , що це різні віруси і проявляються вони у людини і тварини по-різному.

У собак найчастіше уражаються цуценята у віці до року , клінічно це проявляється важкими проносами. Хоча хвороба зустрічається досить рідко , ймовірність , що ваша собака захворіє , існує в разі одночасного утримання високої кількості тварин. Саме тому заводчики часто проводять вакцинацію цуценят в ранньому віці.

Як і при інших вірусних хворобах рекомендується:

1)Своєчасно проводити щеплення своїх улюбленців

2)Уникати вигулу в місцях скупчення бездомних тварин

3)Своєчасно проводити протипаразитарні обробки

4)Стежити за поведінкою і настроєм тварин

 

Чи зможе тварина заразити свого господаря?

 

Слід обов’язково ізолювати тварину , у разі, якщо був контакт з людиною , зараженою COVID-19.

Відсутня офіційна інформація також і про можливість перезараження людини від собаки або кота коронавірусом. Хоча слід пам’ятати про наявність інших антропозоонозов (ред. інфекційні захворювання людини, джерелом яких є інфіковані тварини).

 Дотримання звичних правил гігієни як для господарів , так і для їхніх улюбленців (мити лапи після прогулянки , періодичні купання тварин , профілактичні огляди лікарем ветеринарної медицини та своєчасні щеплення) знижують ризики до нуля.

                          

Як же бути власникам тварин?

 

Хоча доказів того , що тварини можуть хворіти тим же типом коронавирусу , що і людина , немає , варто знати елементарні правила поведінки під час пандемії.

 Що робити:

 1) Мити руки до і після того , як ви контактували з твариною

 2) Утримувати в чистоті їжу тварин

 3) Обробляти посуд домашнього улюбленця до і після їжі

 4) Уникати контакту тварини з вашою особою

 5) Підтримувати чистоту в приміщенні

 Людям з ознаками вірусу – негайно обмежити контакт з тваринами.  Якщо у собаки чи кішки (або іншого домашньої тварини ) виявлено ознаки хвороби, негайно звертайтеся до ветеринарного лікаря.

 Чого робити не варто:

 1) Панікувати і надмірно турбуватися про можливість зараження тварини ( доказів , що таке зараження можливо , немає )

 2) відмовлятися від своїх домашніх улюбленців через страх коронавірусу