Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України “Про затвердження Змін до Порядку ідентифікації та реєстрації овець і кіз» (№1266 від 3 липня 2020 г.) опублікований в Офіційному віснику України.

Про це йдеться в повідомленні Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

 

Згідно зі змінами до порядку:

 

  1. Затверджено нову форму бірки вушної для ідентифікації овець і кіз та замкового механізму бирки, матеріал і механізм виготовлення якого повинні забезпечити неможливість роз’єднання частин, що виключає їх повторне використання. Слід також зазначити, що всі тварини, які містяться в господарстві, повинні ідентифікуватися биркою відповідно до зразка бірки вушної для ідентифікації овець і кіз.

«З 18 вересня проводиться ідентифікація овець і кіз бірками нового зразка на одне вухо тварини.  При наявності бірок старого зразка ідентифікація овець і кіз проводиться бірками старого зразка на обидва вуха тварини до повного їх використання », – уточнили у відомстві.

 

  1. Починаючи з 1 січня 2022 р тварини старше 12-місячного віку, а також тварини що

експортуються повинні будуть ідентифікуватися додатково за допомогою бірки з електронним ідентифікатором, яка прикріплюється на друге вухо тварини.

«На обох бірках тварини буде відзначатися один і той самий ідентифікаційний номер, що відповідає номеру електронного ідентифікатора і давати можливість індивідуально ідентифікувати кожну тварину і господарство, де воно народилося», – пояснюють в Держпродспоживслужбі.

 

  1. У разі відсутності печатки у фізичної особи-підприємця та юридичної особи, реєстраційні документи повинні бути засвідчені підписом власника (без застосування печатки).

 

  1. Для оптимізації технологічного процесу реєстрації тварин з реєстраційної відомості овець / кіз виключено позицію за даними про результати ветеринарних досліджень і епізоотичного стану господарства, на заповнення і засвідчення яких відводилося три робочих дні відповідно до законодавства.

 

  1. Для забезпечення належного контролю за епізоотичною ситуацією в країні і появою нових господарств з утримання та розведення тварин, які є окремими одиницями епізоотичного контролю, в реєстраційну картку господарства додана норма щодо запевнення її спеціалістом державної установи (закладу) ветеринарної медицини, під контролем якого знаходиться господарство.

 

 

Іст. http://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/v-ukraine-izmenilsya-poryadok-registratsii-ovets-i-koz/