Деякі домашні тварини можуть заразитися коронавірусом.

Вчені всього світу вивчають новий вірус і раніше було встановлено, що домашні тварини не можуть їм заразитися. Вони могли тільки переносити крапельки хвороби на своїй шерсті.

Проте вчені з Харбінського ветеринарного НДІ провели експеримент і прийшли до сумного висновку. Кішки можуть заражатися SARS-CoV-2 і передавати його іншим котам. Також коронавірус може вразити тхорів. Інші домашні тварини знаходяться поза небезпекою, говориться в журналі Science.

Вчені протестували на COVID-19 тхорів, кішок, собак, свиней, курей і качок. Їм закопували в ніс віруси і перевіряли, чи з’явиться вірусна РНК в тканинах. Найбільш сприйнятливими виявилися кішки і тхори – віруси виявилися здатні розмножуватися в їх дихальних шляхах. Однак вони не викликали у тварин серйозних ускладнень і не призвели до летального результату.

 

У собак вірусна РНК проявилася дуже слабо і була виявлена тільки у фекаліях, а інші тварини відреагували на експеримент або слабо, або взагалі реакції не було.(іст https://www.rbc.ua/rus/styler/beregite-zhivotnyh-koronavirusa-uchenye-sdelali-1586519738.html)

Китайські вчені з Уханьского інституту вірусології і Хуачжунского сільськогосподарського університету прийшли до висновку, що приблизно 15% тварин заражені коронавірусом COVID-19 (іст. https://prm.ua/u-kitayi-koronavirus-viyavili-u-15-kishok/ ).

Про це свідчать результати спостережень медиків, розміщені в електронній науковій бібліотеці.

Вчені відвідали притулки для тварин, що знаходяться в різних частинах Уханя, і перевірили чи не заразні там тварини. Вони взяли зразки крові у 102 бродячих і домашніх кішок.

“Наші дані показують, що COVID-19 заразив популяцію кішок в Ухані під час спалаху, – йдеться в дослідженні. – Ми відкрили антитіла до COVID-19 в організмі більше десяти кішок з Уханя. Це вказує на те, що щось подібне може відбуватися і в інших регіонах Землі, які охоплені епідемією”.

Експерти стверджують, що вірус може передаватися від однієї тварини до іншої повітряно-крапельним шляхом. При цьому дослідники не готові стверджувати, можуть домашні улюбленці заразити людей.

 

Де і як могли заразитися бездомні тварини, лікарі так само поки не з’ясували. Передбачається, що вірус міг потрапити в організм кішок через заражену їжу.

На сьогодні тестів на коронавірус для кішки не існує. Для виявлення інфекції вчені винайшли спеціальні індикатори на основі білків оболонки SARS-CoV-2. Як стверджують біологи, на кішок інфекція діє також сильно, як і на людей.

Нагадаємо, в Бельгії господар з коронавірусом заразив свою кішку. Фахівці з ветеринарного факультету в Льєжі підтвердили наявність симптомів у хворої тварини (іст. https://vesti.ua/mir/ne-shhadit-nikogo-v-kitae-vyyavili-massovuyu-vspyshku-covid-19-u-zhivotnyh ) .